زمان تقریبی مطالعه: 2 دقیقه
 

مجلس فی ختم السیرة النبویة (کتاب)





نام کامل کتاب «مجلس فی ختم السیرة النبویة علی صاحبها افضل الطلاة و السلام» تالیف محمد بن عبدالله قیسی دمشقی رساله‌ای است به زبان عربی در رثای حضرت محمد صلی الله‌ علیه‌و‌آله‌ وسلّم که توسط ابراهیم صالح تحقیق شده است.


۱ - ساختار کتاب



کتاب مشتمل بر مقدمه‌ای به قلم محقق کتاب، در شرح حال مؤلف، و احادیث و اشعاری در رثای پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم است که ابراهیم صالح آن را در ۳۱ شماره دسته بندی کرده است.

۲ - گزارش محتوا



ابراهیم صالح در مقدمه اش بر کتاب به زندگی نامه ، مسافرت‌ها ، محل رشد، شیوخ ، شاگردان، وظایف، خدمات و مکانت علمی، تعاریف علماء از وی و تالیفات ایشان اشاره داشته است. کتاب در واقع رساله مختصری است مشتمل بر مراثی و چند حدیث به نقل از صحابه است. در اول کتاب اشعاری از ابوبکر ، عمر ، امام علی علیه‌السّلام ، و دیگران در رثای پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم ذکر شده است؛ البته در پاره‌ای از موارد متن کامل حدیث و شعر ذکر نشده است. نویسنده در شماره ۹
[۱] مجلس في ختم السيرة النبوية على صاحبها أفضل الصلاة والسلام، محمد بن عبدالله قیسی، ص۲۳.
پس از ذکر مراثی فوق به این نکته اشاره کرده است که جمیع این مراثی والا دلالت بر عظمت مصیبت رحلت رسول اکرم صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم دارد؛ مصیبت عظیمی که مسلمین مانند آن را پیش یا پس از آن مشاهده نکرده‌اند. در شماره ۲۰
[۲] مجلس في ختم السيرة النبوية على صاحبها أفضل الصلاة والسلام، محمد بن عبدالله قیسی، ص۲۷.
نیز می‌خوانیم: روایت شده است که علی بن ابی طالب علیه‌السّلام در زمان مرگ رسول الله صلی‌الله‌علیه‌ و‌ آله‌ وسلّم بر قبر آن حضرت ایستاد و فرمود: « صبر و شکیبایی زیباست ولی نه در مورد مرگ تو و بیتابی زشت و قبیح است اما نه بر فراق تو. مصیبت مرگ تو سخت بزرگ و سنگین است و هر مصیبتی پیش از تو و پس از تو در برابر آن کوچک و حقیر است.» پایان بخش کتاب نیز روایتی در کرامات روضه نبوی و ابیاتی در سیره آن حضرت است.

۳ - وضعیت کتاب



کتاب به وسیله محقق ابراهیم صالح برای اولین بار در دمشق به چاپ رسیده است. تنها نسخه خطی کتاب به خط امام ذهبی در مکتبة الاسد الوطنیه در دمشق نگهداری می‌شود. مصادر اشعار و روایات و توضیحات مفیدی در پاورقی کتاب ذکر شده است. فهرست‌های کتاب مشتمل بر احادیث ، اشعار، کتاب، اعلام ، اماکن و مصادر است.

۴ - پانویس


 
۱. مجلس في ختم السيرة النبوية على صاحبها أفضل الصلاة والسلام، محمد بن عبدالله قیسی، ص۲۳.
۲. مجلس في ختم السيرة النبوية على صاحبها أفضل الصلاة والسلام، محمد بن عبدالله قیسی، ص۲۷.


۵ - منبع


نرم افزار تراث ۲، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی (نور).






آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.